Skövde i korthet

 

På den här sidan hittar du korta texter om Skövde. Det är viktigt att vi berättar om Skövde på ett enhetligt sätt, oavsett vem som är avsändaren. Hämta inspiration till föredrag, konversationer, er webbplats, broschyrer – överallt där ni vill berätta om Skövde i korthet. Några fler inspirationstexter finns under texter.

You´re invited

Till Skövde, tänker du? Till Sveriges centra för Fintech, världsledande produktionsteknik och ett av landets just nu främsta dataspelsstäder, säger vi.
Faktum är att internationella bolag gång på gång väljer att etablera sig just här och att dataspel producerade i Skövde ofta toppar försäljningslistorna. Med högskolan, flera innovationsarenor och många kreativa startups nöjer vi oss inte med något annat än att ligga i framkant. Även på fritiden är vi vana vid en högre nivå, bokstavligen. På platåberget Billingen, 300 meter över havet, kan du testa pumptrackbanor och träna i skidspår värdiga världseliten. För Skövde är självklart ett officiellt Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. Vi älskar utmaningar och att forma våra egna spelregler. Och det bästa av allt. Vi har plats för fler.

Connect – Skövde som en öppen plats för att mötas och växa

Med tanke på att Skövde har varit en viktig mötesplats i flera hundra år, så är det inte så konstigt att staden fortsätter att locka globala företag, internationella talanger, forskare, studenter och människor som vill bidra till förnyelse och nytänkande. Högskolan och Försvarsmakten lockar varje år hundratals nya människor som flyttar in och bidrar med perspektiv och nya tankar. Och det finns plats för många fler. Vi älskar att vara uppkopplade mot omvärlden och i ständig rörelse, tillväxt och förändring. Med en stolt och fantastisk historia i ryggen har vi alltid fullt fokus framåt. Mot nästa mål eller spännande möte. Vår förändringsbenägenhet har gjort Skövde till en öppen och välkomnande stad med en varierad arbetsmarknad. Här är det låga trösklar och högt i tak, och det finns en naturlig nyfikenhet för det nya och okända. Näringsliv och föreningsliv präglas av en stark samarbetskultur baserad på insikten om att vi kan åstadkomma så mycket mer - tillsammans. Med sitt centrala läge i Sverige är Skövde också ett viktigt nav för hela regionen och här finns snabba och hållbara förbindelser till storstäderna. Här är det lätt att knyta kontakter, mötas och tillsammans ta sig vidare.

Siffror som stärker oss

- Geografiskt läge – två timmar med tåg till Stockholm, en timma till Göteborg,
- Centralort i Skaraborg - inom en radie på fem mil runt Skövde bor det en kvarts miljon människor
- Byggs årligen 400 nya bostäder

Explore – Skövde som stad för utforskande och nyskapande

Vår nyfikenhet och vilja att alltid förbättra och ta oss framåt har bidragit till att Skövde idag har en stark position som tillväxtmiljö för innovation. Genom internationella arenor för utbildning, forskning och utveckling har Skövde tagit en ledande internationell roll inom produktionsteknik, IT och spelutveckling. Faktum är att flera av Nordens största Fin-Tech bolag finns i just Skövde och internationella bolag investerar i sin fortsatta utveckling här. Spelutveckling har blivit en av Skövdes styrkor och många kända aktörer inom spelvärlden, har vuxit fram här. Med ett gränsöverskridande sätt att lösa problem, ny teknik och innovationsförmåga utmanar Skövde gamla spelregler, bryter ny mark och driver omställningen mot ett hållbart samhälle på samma sätt som vi alltid har gjort.

Siffror som stärker oss

- Skövde är den stad i Sverige som har flest spelutvecklare per capita
- Dataspelsindustrins sysselsätter 200 professionella spelutvecklare
- På Högskolan i Skövde finns det över 500 dataspelsstudenter
- På Högskolan i Skövde finns norra Europas största utbud av dataspelsutbildningar
- Testarenan ASSAR för industrins utveckling har attraherat över 200 miljoner kronor till forskning

Enjoy – Skövde som aktiv och stimulerande livsmiljö

Viljan att utforska och uppleva genomsyrar även fritiden i Skövde. Och du behöver inte ta dig särskilt långt för att kunna njuta av friluftsliv, idrott, kultur, evenemang och matupplevelser. I Skövde är det löjligt nära till både naturen och stadskärnan. En av många fördelar med en mellanstor stad mitt i ett storslaget landskap. I Skövde älskar vi att vara aktiva och upptäcka nya miljöer och intressen. Och möjligheterna är många. I Skövde finns ett rikt och varierat föreningsliv och strax intill stadskärnan finns berget Billingen med en vidsträckt utsikt över Skaraborgs platåbergslandskap. Billingen, som kallas för Skövdes egen skärgård, är ett unikt friluftsområde för bland annat löpning, cykling och skidåkning. En populär och växande besöksdestination som lockar både skövdebor och aktiva människor från när och fjärran. Berget, föreningarna och stadskärnan i kombination med vår rika kulturbygd, dynamiska jordbrukslandskap och många vackra omgivningar möjliggör en aktiv fritid, kulinariska besöksmål och en härlig livsmiljö som är svårslagen. Så vad väntar du på?

Siffror som stärker oss

 - Skövdeborna har max 300 meter till ett grönområde
- Det finns över 70 naturreservat och naturområden inom Skövde kommun
- 30 min till Hornborgasjön eller till Sveriges största sjöar Vänern och Vättern
- Skövde ligger på kanten av Platåberget Billingen. De 15 västgötska platåbergen ger upphov till många och varierade naturtyper samt en spännande kulturhistoria
- Billingen – 300 000 besökare per år. Inte många andra har sitt fritidsområde mitt i staden.
- 1904 hittades Timboholmsskatten i Skövde, den största bevarade guldskatten i Sveriges historia
- Finns över 400 olika föreningar
- 1000 evenemang om året
- Sveriges största REKO-ring med 12000 medlemmar
- I Skaraborg produceras 10% av Sveriges baslivsmedel
- Ligger Sveriges första kulturhus som färdigställdes 1964