You´re invited

 

Här samlar vi allt eftersom ihop vårt Skövde-bibliotek med goda berättelser från Skövde. Låt dig inspireras och dela gärna din berättelse på temat Connect, Explore, Enjoy!

Ett idrottslag med män i blåa matchtröjor kramas efter en match i en sporthall.

Stämningen är på topp efter match i Skövde iFK Handboll

Play it like Skövde

Skövde är en stad i rörelse – här bor människor som utvecklas, här finns företag som expanderar och här finns ett varierat föreningsliv som varje dag engagerar och inspirerar barn och vuxna till rörelse och gemenskap.

IFK Skövde handboll är en av de tongivande idrottsföreningarna i kommunen med 500 aktiva ungdomar i åldrarna sex år och upp till elitnivå. Utöver spelarna finns ett hundratal hängivna tränare och ledare. Säsongen 20/21 gick de till SM-final, till Skövdebornas stora glädje.

- Vi har en väldigt engagerad publik och många i Skövde har en relation till handbollen vare sig det är som aktiv spelare, ledare, engagerad förälder eller supporter. Nu laddar vi för Europacup för första gången på nästan 20 år, säger klubbchefen Erik Sackari.

Föreningen verkar gilla konceptet lokalproducerat då det till största del är från de egna juniorlagen som spelarna till elitlaget rekryteras.

- Varje år tar sig 1-3 spelare från juniorlaget in i elitlaget och det bygger på en strukturerad ungdomsverksamhet med välutbildade tränare och ledare. Vi känner en stor stolthet över att vi lyckas slussa upp så många bra unga spelare till elitlaget, säger Erik Sackari.

Vem har inte hört talas om Skadevi cup? IFK Skövde handboll sätter varje år Skövde på handbollskartan när de arrangerar Skadevi handbollscup, som årligen lockar ca 350 lag från Sverige och Norden till Skövde. Well played!

Välkommen till Skövde. Här spelar fritiden roll.

 

 

 

Rebecca Rouse med ett stereoskop - dåtidens redskap för virtual reality.

There’s a new player in town

New York eller Skövde? Rebecca Rouse, forskare och lärare i digitala medier från Georgia i USA valde Skövde. Anledningen? Nya möjligheter och öppna människor. Let’s connect!

Innan flytten från New York pendlade Rebecca till Skövde för att samarbeta med forskarkollegorna på Högskolans Spelutvecklingsprogram. Det var något med tempot och arbetsklimatet i Skövde som fick henne att börja fundera på en nystart på andra sidan Atlanten. Så när en ny tjänst dök upp på Högskolan i Skövde var beslutet för Rebecca, hennes fru och deras son inte svårt: Det var dags för ett nytt steg.

I huset utanför Tidan samlar de energi inför vardagens utmaningar. Frun utbildar sig till snickare, sonen lär sig svenska med en rasande fart och Rebecca undervisar framtidens spelutvecklare i estetik och digitala medier.

- Vi ger studenterna en större verktygslåda genom att lära ut estetikens och berättandets historia och kopplar ihop det med nutida begrepp som VR (virtual reality) och AG (augmented reality), säger Rebecca Rouse.

Men vad tycker en amerikansk storstadsforskare om att bo och verka i Skövde?

- Skövde är en vacker stad med ett skönt tempo. Människorna är så öppna och vänliga! Spelutvecklingsprogrammet är fantastiskt med så många olika forskningsfält som samverkar. Skövde är en unik plats tack vare spelutvecklingen och det andningsrum som finns här är värdefullt för mig både privat och för att komma vidare i min forskning, säger Rebecca.

Möjligheterna finns i Skövde. You’re invited.

Händer som målar en barteckning

Barnen som är med i Aktivteter Efter Skolan-projektet kan välja mellan flera olika aktiviteter såsom konst, fotboll och teater.

Barnhänder som pysslar med en mjölkkartong

Nytänkande projekt lockar fler till föreningslivet

I Södra Ryd som är Skövdes största stadsdel med 6300 invånare pågår ett gemensamt arbete med områdesutveckling där det övergripande syftet är att motverka segregation och bidra till jämlika uppväxt- och levnadsvillkor för alla. Ett sätt att komma framåt är att samverka med föreningslivet. Att vara aktiv i en förening är en tradition som är djupt rotad i den svenska folksjälen men inte lika självklar i andra delar av världen. Detta har områdesutvecklarna i Södra Ryd tagit fasta på i projektet ESA.

- ESA, eller Efter Skolan Aktiviteter, är en riktad insats utifrån att man har sett att barn i Södra Ryd i mindre utsträckning var föreningsanslutna än barn i andra stadsdelar i Skövde. I ESA jobbar vi för att barn ska våga att testa nya saker i samverkan med både civilsamhället, skolan och religiösa samfund, säger Sofi Calizaya, områdesutvecklare.

Några av de aktiviteter som barnen i Södra Ryd kan testa inom ESA är fotboll, teater, konst och läxhjälp. För att få till bredden på utbudet och skapa många möjligheter till sociala kontaktytor för barnen och deras föräldrar samarbetar områdesutvecklarna i Södra Ryd med både kyrkan, Idrottsutbildarna Sisu, Medborgarskolan, Konstenheten, Polisen, fritidsgården, skolan och biblioteket i Södra Ryd. Studenter från Högskolan Skövde är involverade i läxhjälpen där barnen motiveras för att klara skolan bättre.

- Integration är en komplex samhällsfråga som kräver ansträngning av alla, säger Sofi Calizaya. Man kan vända på frågeställningen och ställa sig frågan om vem som är segregerad? Det krävs engagemang och initiativ både från den som har varit med länge och de som är ny.

I Skövde finns plats för alla att växa och mötas. Let’s connect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ung kille med vit keps och svart jacka sitter bredvid en kvinna i trappa. De ser glada ut.

Ponthus van Lith och Petra Abelsson Smedjeberg i trappan i det nya ungdomens hus.

Snart slås portarna Kulturlabbet upp. Det kommer att bli den nya mötesplatsen för unga i Skövde.

De unga tar utvecklingen till en ny nivå i Skövde

I Skövde är de ungas röster värdefulla. Så värdefulla att kommunen anställt unga kommunutvecklare som ska vara delaktiga i utvecklingen av frågor som rör dem själva.

Ponthus van Lith och Alina Menkovic arbete i Skövde kommun startade med ett sommarjobb som gick ut på att skapa en meningsfull fritid för ungdomar. Sedan sökte de anställning som unga kommunutvecklare och nu jobbar de cirka 20 timmar per månad med sina uppdrag – ett av dem är att utforma det nya ungdomens hus Kulturlabbet.

- Grejen med Kulturlabbet är att man ska våga göra saker som man inte testat innan. Alla ska känna sig välkomna oavsett intressen och det ska kännas tryggt att vara här, säger Ponthus van Lith.

Time for a new level

Det är i det stiliga och anrika Eric Uggla-huset som de unga kommer att mötas och skapa tillsammans där rummen anpassas för att kunna vara flexibla för de ungas behov.

- Vi kommer att samarbeta med föreningslivet och studieförbund för att kunna erbjuda ungdomarna kurser i musik, teater och annat skapande. Kulturlabbet ska också fungera som ett växthus till Högskolan och Gothia Science Park när det gäller spelutveckling och digital kultur, säger Petra Abelsson Smedberg, enhetschef Mötesplatser för unga.

Let´s connect

Hur känns det då att få vara med och påverka kommunens verksamhet som ung kommunutvecklare? Jättekul, tycker såklart både Ponthus och Alina. För vem vill inte vara delaktig i viktiga frågor som rör ens egen vardag och verklighet?

I Skövde satsar vi inför framtiden. Ready, set, enjoy!

 

 

 

Stillbild ur videoverket "Breaking Bread with the Self-Righteous", Lhola Amira (Kapstaden, Sydafrika) 2017

Performance av Khin Thethar Latt @Nora från Yangoon på Konstmuseet i Skövde 2019. Foto: Vendela Bergman/Konstmuseet

Utforska konsten tillsammans i Skövde

Artist in residence finns väl på alla konstmuseum idag? Säkert! Men Skövde tar konceptet till en ny nivå. Med öppna armar och nyfikenhet på omvärlden berikar konstnärer från hela världen konstarenan i Skövde.

Skövde är en vass spelare att räkna med när det handlar om konst. När teamet på Konstmuseet i Skövde tryckte på play-knappen för sin artist in residence-verksamhet 2014 var det på ett nytänkande sätt som var och fortfarande är unikt för Skövde. De vände på spelplanen och lät uppdraget att vara normkritiska styra urvalet av konstnärer. Blickarna riktades mot Sankt Petersburg. Här fanns en spänning kopplad till ökad propaganda mot homosexualitet och konstnären Anastasia Vepreva blev den första som bjöds in som artist in residence i Skövde.

Därefter breddades Skövdes kontaktnät i världen med inbjudna konstnärer från Havanna, Kapstaden, Yangoon, Lissabon samt Homer och Anchorage i Alaska.

Let’s connect!

Resultatet blev nya perspektiv, möten med lokalbefolkningen och värdefulla kontakter.

- Det unika för Skövde är att vi skapar sociala kontaktytor för konstnärerna som kommer hit. Det blir en social konstpraktik i stället för en introspektiv period som det ofta är på andra platser. De får möta det mångfacetterade Skövde och presentera sin praktik inför en lokal publik, säger Skövdes konstchef Thomas Oldrell.

Tänker du på konst som något som ska försköna och vara något vackert att se på? Utmana dig själv och tänk om!

- Konst är en friktion där bitar inte passar ihop, konstnären ska komma med andra sätt att titta på det som är nuet, säger Mette Muhli, curator på Skövde konstmuseum.

I Skövde välkomnar vi det nya och okända. Här är trösklarna låga och vi vet av erfarenhet att olika perspektiv berikar. Game on.

 

 

En man i ljus skjorta och svart kavaj

Anders Jonsson, VD på InExchange ser ljust på framtiden

InExchange förser hela världen med e-fakturor

Kan man ta världen med storm via digitala fakturalösningar? Absolut! Se bara på Skövdeföretaget InExchange som har en miljon företag anslutna till sitt betalningsnätverk.

Har du tänkt på att det ligger ett företag bakom en e-faktura när du får den? Den digitala fakturan är både säkrare, bättre för miljön och billigare än pappersfakturan. Win-win för alla alltså!

Ett av de företag som ligger bakom en av dagens e-fakturalösning är InExchange i Skövde. I ljusa moderna lokaler på Science Park Skövde i direkt anslutning till Högskolan i Skövde arbetar ett hundratal säljare, utvecklare, programmerare och produktutvecklare med att göra det så smidigt som möjligt för de som använder e-faktura.

- Vi finns representerade i 30-40 länder och på en månad är 200 000 företag aktiva i nätverket, säger Anders Jonsson, VD på InExchange.

Företaget har blivit riktigt bra på att fånga upp hemvändare, de som utbildat sig och tillbringat några år i en större stad och som sen flyttar hem till Skaraborg när de bildat familj. InExchange lockar med utvecklande arbetsuppgifter, sikte på framtiden och en global arbetsyta.

- Det finns många fördelar med att bo i Skövde. Det är nära till både barnomsorg, service och fritidsaktiviteter. Många nyare verksamheter har vuxit upp kring högskolan och spelföretagen här i Skövde och det finns också ett antal företag här som är kopplade just till finansiella tjänster, säger Anders Jonsson.

På InExchange är det devisen våga och testa som gäller. Personalen uppmuntras att våga tänka i nya banor och även om företaget växer är teamkänslan viktig.

- Vi använder vår gemensamma kreativitet för att komma framåt, säger Anders Jonsson.

I Skövde är det lätt att knyta kontakter, mötas och tillsammans ta sig vidare. You´re invited.

 

 

 

 

 

Marcus Allerbjer, VD på CEJN, ser många möjligheter med att verka i Skövde

Bakom Marcus Allerbjer syns den första maskinen som hans morfar köpte in till företaget på 1950-talet.

Möjligheten att växa finns i Skövde

Det var tur att Carl Erik Josef Nyberg tyckte det tog för lång tid att byta tryckluftsverktyg och att de hade dålig prestanda när han arbetade med på Miloverkstaden Skövde i mitten av 1950-talet. Då som nu är Skövde bra på att förvandla idéer och innovationer till produkter och företag. Såklart hade Carl Erik en lösning på sitt problem, fick patent på sin idé och startade CEJN – ett företag som idag har 350 anställda.

Kopplingar som klarar väldigt högt tryck för hydrauliska applikationer – låter det komplicerat? Det är det också och därför finns ett stort gäng med spetskompetenser på CEJN: s huvudkontor i Skövde.

- Produktutvecklingen sker här i Skövde och vi har 17 säljbolag över hela världen, säger CEJN:s VD Marcus Allerbjer som är barnbarn till Carl.

Explore and move forward!

Vilka är det då som använder hydrauliska applikationer? Behoven finns i tillverkningsindustrin, inom jordbruket och den marina näringen i Asien samt för räddningskårer. Något som är nytt är att CEJN:s produkter också använd inom vindkraften och till elbilar där behovet av att ladda snabbt ökar.

- För att klara en snabb laddning krävs en effektiv kylning och det är där vi kommer in, säger Marcus Allerbjer.

Varför stannar ett så framgångsrikt företag som CEJN kvar i Skövde? Är det för att människorna är trevliga och det finns gott om plats, ren luft och vacker natur? Säkert! Men Marcus tycker också att det handlar om det goda samarbetet inom näringslivet i Skövde, närheten och att det finns bra kommunikationer.

I Skövde finns möjligheten att växa. Are you ready?

 

Hi tech på landsbygden i Timmersdala

Går det att driva ett framgångsrikt företag med högteknologisk verksamhet på landsbygden? - Självklart, säger Sam Svännel, VD på Elos Medtech i Timmersdala.

För snart 100 år sedan startade tre kreativa själar en allt i allo-verksamhet med fokus på trävaror i Timmersdala. Tror du att de anade att det som de drog i gång skulle gå vidare till nästa nivå och bli ett företag med verksamhet på tre kontinenter ett sekel senare?

Hade de kunnat se in i spåkulan hade de sett att Elos Medtech idag spelar i den stora ligan när det handlar om att förse tand- och sjukvården med högkvalitativa verktyg för diagnostik, hjälpmedel och implantat – livsviktiga pusselbitar för människors hälsa. Här tillverkades de allra första tandimplantaten och företagets affärsområden innefattar numera dental, ortopedi och life science (diagnostik och avancerad sjukvårdsutrustning såsom hörselimplantat).

Explore and move forward

På fabriken i Timmersdala är maskinparken live dygnet runt – här jobbar skickliga CNC-operatörer från hela Skaraborg med att ta fram de eftertraktade produkterna som företaget tillverkar åt sina kunder. De i personalstyrkan som är gamla i gamet blir faddrar åt de nya medspelarna, något som skapar god stämning på arbetsplatsen. Well played, Elos!

Sam Svännel är VD på fabriken i Timmersdala. Varje vecka kopplar han upp sig mot omvärlden och stämmer av läget med kollegorna i USA och Kina. Stoltheten över att finnas kvar på landsbygden är uppenbar.

- Vi visar att ett bolag som startar i Skaraborg kan komma väldigt långt. I större städer är konkurrensen större, här är det låga trösklar och företagare hjälps åt på ett prestigelöst sätt, säger Sam.

Time for a new level

Morgondagens teknologi är redan här för Elos Medtech. De är en av nyckelleverantörerna till robotkirurgin som utvecklas i världen just nu. I fabriken i USA har verksamheten dubblats, precis som i Skara där ett tillbygge nyligen färdigställdes. Fabriken i Timmersdala har frigjort ytor för att göra det möjligt att växa ännu mer och fortsätta att vara en stark spelare på världsarenan för livsavgörande verktyg inom sjukvården.

Dags att levla upp och flytta till Skövde?

Kanske kan Paula och Flor inspirera dig. Två unga tjejer från Argentina som lämnade Berlin för Skövde och en karriär på spelbolaget Palindrome, trots att de bara googlat staden.

Make your move

Ja vad behövs egentligen för att flytta och starta en ny karriär här i Skövde? Svaret är mod att ta steget. Resten löser sig. Paula och Flor träffades när de båda arbetade på CIARDI, en statligt grundad animationsstudio i Buenos Aires. De fattade tycke för varandra, animation och visuellt berättande och flyttade vidare till en lägenhet i ett tempofyllt Berlin. Där dök jobbannonsen från Palindrome i Skövde upp och - baam, the game was on!

Paula och Flor tog beslutet att flytta med sina två hundar, trots att de knappt kunde uttala Skövde och bara hade googlat staden, med inställningen: If you don´t play – you don´t win.

Let´s Explore Skövde!

Paula som är Senior Animator och Flor som är 3D Artist, blev varmt välkomnade på Palindrome, och lägenhet och flytt löste sig på bästa sätt. De blev överraskade över att gamingindustrin, som överlag är en mansdominerad bransch, kändes mer jämlik och öppen här. Och Skövdeborna var inte alls så där reserverade som de hört att de skulle vara. Naturen visade sig vara helt fantastisk och till och med hundarna fick dagisplats med en gång.

Är du också redo för förändring? Let´s Connect!